Als u groene energie steunt, moet u nutsbedrijven en olievoorraden kopen – hier is waarom

Sommige ESG-investeerders zeggen dat afstoting bedrijven niet aanzet tot verandering

 

De beweging voor de afstoting van fossiele brandstoffen haalde de krantenkoppen in december toen de staatscontroleur van New York zei dat het pensioenfonds van de staat New York van $ 226 miljard van plan is om in de komende vijf jaar veel van zijn voorraden fossiele brandstoffen te laten vallen en aandelen te verkopen in andere bedrijven die bijdragen aan de opwarming van de aarde. .

 

Volgens Holdings Channel bezit het fonds belangen in grote olie – aandelen zoals Exxon Mobil XOM en Chevron CVX sinds 30 september – en het vermijden van investeringen in fossiele brandstoffen is een kenmerk van langdurige sociaal verantwoorde onderlinge fondsen. Veel van die fondsen presteerden vorig jaar beter dan de traditionele energieprijzen kraterden. Kopen aandelen online mogelijk.

 

Maar het dumpen van deze aandelen betekent dat beleggers de bedrijven mislopen die een overgang naar groene energie mogelijk maken en een impact hebben op het milieu. Dat is een van de redenen waarom sommige ESG-fondsbeheerders zeggen dat afstoting niet werkt.

 

 

“Er is een fundamentele mythologie in de desinvesteringsbeweging dat wanneer je desinvesteert, je dat bedrijf op de een of andere manier fundamenteel pijn doet, en dat is gewoon niet hoe de markten werken. Als we verkopen, koopt iemand anders ”, zegt Mark Regier, vice-president rentmeesterschap bij Praxis Mutual Funds, de familie van onderlinge fondsen van Everence Financial, een op christenen gebaseerde maatschappelijk verantwoorde financiële dienstverlener. klm aandelen kopen op de website.

 

Toegegeven, sommige mensen hebben morele redenen om geen aandelen in bepaalde bedrijfstakken aan te willen houden, maar voor degenen die met hun investeringen een impact willen hebben op klimaatverandering, is een manier om te zoeken naar bedrijven en fondsen die aandringen op beter gedrag.

 

Advocacy werkt op een manier die afstoting niet doet, zegt Chris Meyer, manager van rentmeesterschap, onderzoek en belangenbehartiging bij Praxis. De fondsfamilie richt zich op hun belangenbehartiging door samen te werken met specifieke bedrijven om hun transitie naar groenere energie te beïnvloeden. Praxis bezit aandelen of groene obligaties van bedrijven zoals ConocoPhilips COP, The Southern Company SO en NiSource NI, die pleiten voor de vermindering van broeikasgassen en de geleidelijke afschaffing van kolencentrales.

 

Een strategische verandering bij NiSource

Een recent succes dat Praxis had, was met NiSource, een aardgasbedrijf met een beurswaarde van ongeveer $ 8,6 miljard.

 

In 2017 begon Praxis met NiSource in gesprek te gaan over zijn dochteronderneming Northern Indiana Public Service Company, die nu 50% van zijn elektriciteit uit kolencentrales haalt. Tegen 2018 heeft NiSource zich niet alleen gecommitteerd aan een volledige uitfasering van steenkool tegen 2028, maar ook gezegd dat het het gebruik van aardgas, een veel voorkomende stap in de transitie naar groene energie, zou omzeilen en in plaats daarvan van plan is om wind- en zonne-energie op te wekken. Dat zal effectief de hoeveelheid geïnstalleerde capaciteit voor hernieuwbare energie in Indiana verdubbelen en de totale uitstoot van broeikasgassen met 90% verminderen, zegt Meyer.

 

De druk van andere gemeenschapsgroepen en marktkrachten – steenkool werd economisch minder levensvatbaar en de kosten van hernieuwbare energie daalden – ook achter de beslissing van NiSource, voegt hij eraan toe.

 

Een volgende stap was om NiSource aan te moedigen banen aan te bieden aan werknemers in kolencentrales, wat het bedrijf tot nu toe doet. Meyer zegt dat het deel uitmaakt van een ‘rechtvaardige transitie’ en ervoor zorgt dat er bij de groene transitie rekening wordt gehouden met het levensonderhoud van mensen.

 

Afstoting van NiSource-aandelen zou geen van deze doelen hebben bereikt, voegt hij eraan toe, en merkt op dat NiSource openstond voor veel van de suggesties van de advocaten. NiSource zei in een persbericht van september 2018 dat het opschorten van al zijn kolenplannen in 10 jaar en het vervangen door goedkopere hernieuwbare energiebronnen “de meest haalbare optie voor klanten” was. Het vermeldde geen voorstanders van aandeelhouders.

 

Peter McNally, wereldwijde sectorleider voor industrie, materialen en energie bij Third Bridge Group, zegt dat energie- en nutsbedrijven de belangenbehartiging van aandeelhouders serieus nemen, vooral in Europa, waar dit soort engagement al veel langer duurt dan in de VS De Europese energiebedrijven zie ook de sterke financiële prestaties van het Deense windenergiebedrijf Vestas VWS VWDRY en het energiebedrijf Orsted ORSTED, dus besteden ze meer aandacht aan alternatieve energie, voegt hij eraan toe.

 

Waar je de grootste impact kunt hebben

Met 30% van de totale uitstoot van broeikasgassen afkomstig van energiecentrales, is de nutssector een gebied dat rijp is voor de overgang naar groene energie, zegt Meyer.

 

Bovendien hebben nutsbedrijven bewezen dat ze hernieuwbare energiebronnen op schaal kunnen laten werken, zegt McNally, en ze investeren allemaal op de een of andere manier in hernieuwbare energiebronnen.

 

NextEra Energy NEE is het poster-kind voor deze transitie, aangezien dit bedrijf, met een marktkapitalisatie van $ 162,2 miljard, zijn duurzame portfolio van wind- en zonne-energie uitbreidt. Maar omdat het nog steeds wat stroom haalt uit fossiele brandstoffen, hebben sommige ESG-fondsen het niet.

 

McNally en Meyer waarschuwen dat, omdat er in de VS verschillende regelgevende regimes zijn voor nutsbedrijven, sommige zich in verschillende stadia van de energietransitie bevinden.

 

Een aantal hulpprogramma’s is vanuit ESG-oogpunt nog steeds rommelig, zoals Southern Co., dat de enige nucleair van de VS bezitfabriek in aanbouw. Maar het bedrijf heeft groene obligaties uitgegeven om de hernieuwbare transitie te financieren, die Praxis bezit, en Praxis ziet een sterke corporate governance om hun transitie voort te zetten.

 

ESG-beoordelaars merken de verbeteringen op. MSCI heeft haar ESG-rating op Southern Co. verhoogd van BBB in december 2016 naar AA in december 2018, en beschouwt het als een leider in de nutssector. Het heeft Duke Energy DUK in augustus ook opgewaardeerd naar een A-rating, omdat Duke zijn opwekking van hernieuwbare energie uitbreidt en kolencentrales met pensioen gaat. De hoogste rating van MSCI is AAA.

 

Waar u op moet letten

Oliemaatschappijen staan ​​achter de nutsbedrijven, maar enkele grote Europese oliemaatschappijen zoals Total FP, Royal Dutch Shell RDSB RDSA RDS.B en BP BP BP streven naar een groenere transitie. Maar McNally en Meyer zeggen dat ze in plaats van volledig fossielvrij te worden, kunnen overgaan op geïntegreerde energiebedrijven. Toch kunnen voorstanders oliemaatschappijen onder druk zetten om koolstofarm te maken, zoals het oplossen van methaanlekken, of dure projecten zoals boren in het noordpoolgebied stopzetten.

 

Beleggers die geïnteresseerd zijn in het houden van nutsbedrijven in de voorhoede van de groene transitie, zouden kunnen kijken naar een nutsbedrijven ETF. Een daarvan is Virtus Reaves Utilities ETF UTES, dat een top MSCI ESG Fund Rating van AAA heeft. Veel indexfondsen worden echter beschouwd als light-touch ESG, wat betekent dat ze geen voorstanders van aandeelhouders zijn.

 

Dit begint echter te veranderen nu grote fondsaanbieders zoals BlackRock en State Street Global Advisors zeggen dat ze actiever worden op aandeelhoudersvergaderingen.

 

Beleggers mogen ook niet het soort snelle resultaten verwachten dat Praxis had met NiSource. Betrokkenheid van aandeelhouders kost tijd, maar is succesvoller dan afstoting. Hoewel veel voorstanders van afstoting wijzen op het succes van het beëindigen van de apartheid van Zuid-Afrika in 1994, begon anti-apartheidsactivisme in de jaren zestig en was er ook veel betrokkenheid van aandeelhouders.

 

Greg Wait, adviseur bij Riverwater Partners, die gespecialiseerd is in ESG, zegt dat beleggers die beleggingsfondsen voor belangenbehartiging of bedrijven die overstappen op groene energie, ervoor moeten zorgen dat er duidelijk bewijs is dat de transitie plaatsvindt, bijvoorbeeld door meer hernieuwbare energie te bouwen of kolencentrales buiten gebruik te stellen. vermijd greenwashing. En wees geduldig.

 

“Al deze positieve veranderingen duren jaren. Je kunt niet zomaar zeggen dat als we een heleboel grote onderlinge fondsen bezitten … er automatische verandering zal plaatsvinden. Dat is niet hoe het werkt ”, zegt hij.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.